Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Festa Major al barri de Serraparera
Festa Major de Turonet 2025
Exposició de final de curs dels tallers d'adults de l'Escola d'Arts de l'Ateneu
Exposició 'Lliçons per al present: Rotspanier, treballadors forçats espanyols durant la II Guerra Mundial'
Exposició 'Zodíac'
Exposició 'Segur que tomba: Moviments i accions de lluita antifranquista (1960-1975)'
Converses LGTBI a través del cinema
Escola de Salut de Cerdanyola
ACTUALITAT
La Ciutat
La Biblioteca Central i els mercats municipals s’impliquen en una setmana per reduir el malbaratament alimentari
L’Ajuntament organitza la Setmana de l’Aprofitament Alimentari, que se celebra del 2 al 8 de juny, amb un seguit d’activitats de sensibilització dirigides a tota la ciutadania. L’objectiu és conscienciar sobre la importància de reduir el malbaratament d’aliments i fomentar hàbits de consum sostenibles i responsables. A Cerdanyola, la iniciativa compta amb el suport del Consell Comarcal del Vallès Occidental i amb la col·laboració activa de la Biblioteca Central i dels mercats municipals de Les Fontetes i de Serraparera.
El malbaratament alimentari representa una problemàtica ambiental, econòmica i social de primer ordre. A Catalunya, cada persona llença a la brossa una mitjana de 35 kg d’aliments l’any.
La resposta passa per adoptar petits canvis en el nostre dia a dia: planificar la compra revisant prèviament, prioritzar aliments de temporada i de proximitat, comprar només les quantitats necessàries, conservar els aliments correctament, aprofitar les sobres i reduir els envasos de plàstic, apostant per la compra a granel i l’ús de recipients reutilitzables. També és essencial separar bé els residus i fer un bon ús dels contenidors orgànics.
“Des de l’Ajuntament estem molt conscienciats amb evitar el malbaratament alimentari i hem aprofitat per fer la primera Setmana de l’Aprofitament Alimentari per informar i conscienciar la ciutadania de la necessitat de no llençar aliments a les escombraries”, explica la regidora de Serveis Socials, Sònia Rodríguez.
Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica, Cristina Padilla, remarca que “els mercats són un actor clau com a motor econòmic de la ciutat i juguen un paper fonamental en la difusió perquè arriben directament a la ciutadania”. A més, destaca que “continuarem treballant i proposant iniciatives per afavorir l’economia circular i sostenible”.
A peu de parada, els paradistes també comparteixen el seu compromís diari per evitar llençar aliments. “Sempre faig curt, que no quedi res. I si queda una safata d’alguna cosa la regalo o faig un canvi”, explica una de les venedores del mercat. Altres afegeixen que, si cal, reparteixen els excedents entre companys de parada, com una forma habitual d’evitar desaprofitar aliments.
A Cerdanyola, la Setmana de l’Aprofitament Alimentari s’articularà a través de diverses propostes informatives i participatives, com una exposició de llibres, una conferència i un taller infantil.
Activitats programades
Exposició bibliogràfica sobre cuina d’aprofitament Del 2 al 7 de junyA la planta -1 de la Biblioteca Central Una mostra de llibres i receptaris per aprendre a cuinar amb criteris de sostenibilitat i evitar el malbaratament.
Conferència ‘Com podem aprofitar els aliments’ Dimecres 4 de juny | 18 hSala Enric Granados de la Biblioteca Central Activitat gratuïta amb inscripció prèvia i places limitades. Una sessió divulgativa per reflexionar i compartir consells útils per optimitzar els aliments a casa.
Taller de cuina de reciclatge per a infants Divendres 6 de juny | 17:30 hMercat Municipal de Serraparera Adreçat a infants de 4 a 12 anys (acompanyats d’un adult; màxim 4 infants per adult) Durada: 2 hores A càrrec de Montse Torregrossa Taller gratuït. No cal inscripció prèvia Una activitat lúdica per aprendre a reaprofitar aliments mentre es cuina en família.
Amb aquesta programació, l’Ajuntament reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat i convida la ciutadania a prendre consciència i a actuar des de casa per construir un model de consum més just i respectuós amb el planeta.
Díptic informatiu Setmana Aprofitament AlimentariFotografia en alta resolució
Tornar al llistat de noticies