Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Visita comentada a l'exposició 'Rotspanier. Els esclaus espanyols del nazisme'
Ballada de sardanes d'estiu
Cerdanyola Menuda 2025
Nits d'Estiu Jove 2025
L'Estiu és gran 2025
Patis oberts temporada d'estiu
Jocs d'aigua del Parc Cordelles
Refugis climàtics a Cerdanyola
Exposició 'Lliçons per al present: Rotspanier, treballadors forçats espanyols durant la II Guerra Mundial'
Exposició 'Segur que tomba: Moviments i accions de lluita antifranquista (1960-1975)'
ACTUALITAT
La Ciutat
Més 50.000 veterans de la Guerra Civil van ser forçats a treballar per l’Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial. Eren els Rotspanier, nom despectiu que s’utilitzava per anomenar als rojos espanyols. En la seva majoria eren espanyols exiliats i exbrigadistes internacionals, que es trobaven a França quan va ser ocupada per Alemanya al 1940, enviats a camps de treball i de concentració de tot Europa. Aquesta exposició ens apropa la seva història a través del testimonis de familiars dels deportats als camps nazis que relaten de primera mà la seva experiència.
L'exposició 'Lliçons per al present: Rotspanier, treballadors forçats espanyols durant la II Guerra Mundial. La (des)memòria europea de l’antifeixisme' forma part de les activitats del Projecte europeu per a promoure la recerca i la difusió d’aquest grup de represaliats per l’Alemanya nazi i fomentar el debats dels perills del neofeixisme a l’Europa actual.
Aquest projecte ha reunit associacions i universitats d’Espanya, França i Alemanya i ha estat impulsat per la Universitat Rovira i Virgili. La informació sobre el projecte es pot trobar al web del projecte.
L’estada de l’exposició sobre els Rotspaniers és una proposta del Museu d'Història de Cerdanyola del Vallès i s'emmarca en els actes del 80 aniversari de l'alliberament dels camps i del final de la II Guerra Mundial. Té com a objectiu donar a conèixer altres víctimes que van morir a mans dels nazis i que no eren deportats.
Es podrà veure a la sala d'exposicions temporal del Museu Ca n'Oliver del 24 de maig fins al 31 de juliol.
Lloc web https://rotspanier.com/
Tornar al llistat de l'agenda d'activitats